För- och nackdelar med att köpa en rashund

Rashund

Det finns en del debatt i Sverige om renrasiga hundar. Är det verkligen bra att avla renrasiga hundar eller borde man välja en blandras hund istället? Så klart finns det inget rakt svar, varje beslut har sina för- och nackdelar. Om du är sugen på att köpa en hund kan du börja med att gå igenom våra listade för- och nackdelar och därefter bestämma om du ska söka efter en renrasig hund eller adoptera en blandras.

Fördelar

Du vet vilket temperament du får

När man avlar renrasiga hundar tittar man inte bara på utseendet. Man avlar också utefter temperament och väljer vilka instinkter som framhävas eller stävjas. Om du vill ha en soffliggare som gillar att mysa finns engelsk bulldogg och mops. Är du ute efter en äventyrskamrat kan du välja en husky och behöver du en arbetspartner faller valet ofta på en schäfer eller collie.

Man kan så klart aldrig garantera ett visst temperament eller fallenhet för vissa saker, men när du väljer en hund med stamtavla är det lätta att se bakåt i flera generationer och känna sig säkrare på att du får en hund som passar dig.

Status

Renrasiga hundar har högre status och lyfter hundarnas status generellt sätt. När en hund kostar pengar att köpa är riskerna mindre att hunden dumpas på gatan eller blir illa behandlad. De som väljer att lägga tusentals kronor på sitt husdjur är också villig att fortsätta lägga pengar på hunden när den blir sjuk eller gammal.

Nackdelar

Dyrare

Det kostar så klart mer att köpa en renrasig hund. Ovanligare raser kan kosta så mycket som 30 000 kronor. Det innebär nästan alltid ett lån när du köper en hund med stamtavla. Hos Moank kan du se räntor och betalningsvillkor för mindre lån, även om renrasiga hundar kan kosta mycket behöver det inte göra stor inverkan i din privatekonomi.

Det kostar också mer att försäkra en renrasig hund. Kostnaden styrs av rasen kända hälsoproblem. Det kostar alltså mycket mer att försäkra en engelsk bulldogg än en svensk lapphund då den förstnämnda har fler dokumenterade, ärftliga hälsoproblem.

Hälsa

En del avelsprogram har gett rasen fler nackdelar än fördelar. Titta bara på mopsen som ofta har svårt att andas och får lätt problem med sin utstående ögon. Vill du vara säker på att inte uppmuntra skadlig avel för utseendets skull ska du välja raser som är närmare sitt ursprung och avlade för att röra kroppen och arbeta. Hos Svenska Kennelklubben finns det exempelvis inga kända hälsoproblem hos Eurasier som tillhör urhundsgruppen.