Kan massage funka på djur?

Hund massage

Massage är populärt i många länder och en hel del väljer att boka in ett pass åtminstone en gång i månaden. Känslan av att ta det lugnt och känna stressen lämna kroppen är det få som tackar nej till. Men hur är det egentligen med våra fluffiga vänner? Skulle de också kunna ha någon nytta av att bli masserade eller är det bara en ny tokighet? Det ska vi ta reda på nedan!

Behöver din vovve massage?

Precis som du enkelt kan boka massage i Stockholm åt dig själv kan du nu också boka en massage åt ditt husdjur! Det låter kanske konstigt, men det finns faktiskt massageterapeuter som är specialiserade på djur. Studier visar att våra fluffiga familjemedlemmar också upplever stress – mer än människor faktiskt. Dessutom kan de lida av nästan samma typer av sjukdomar som människor, bl.a. finns det många husdjur som får artrit, dålig blodcirkulation och andra problem. De kan också bli skadade och då behöva rehabiliteringsbehandling, men även friska husdjur kan behöva lite extra stöd när de kommit upp i åren. Då kan obehaget minskas avsevärt eller rentav elimineras genom olika massagebehandlingar. Samtidigt kan massage vara en hjälte i nöden i mer vardagliga situationer, t.ex. om husdjuret ska till veterinären eller ut och resa. Då kan massage hjälpa till att minska stressen och hålla ditt husdjur lugnt. Regelbundna behandlingar är därför inte helt fel!

Hur fungerar massage på husdjur?

Hur fungerar massage på husdjur?

De flesta djurägare (särskilt de som äger hundar eller katter) brukar klappa sina husdjur en hel del, vilket kan tyckas fungera som en form av massage, men i själva verket stämmer det här inte alls. Precis som på människor innebär massage att man rör vissa områden på djuret med särskilt tryck. Att röra vid varje område ger ett specifikt resultat i kroppen, och dessutom måste varje husdjur beröras och hanteras annorlunda. Exempelvis är massagepunkterna för att inducera avslappning på en hund helt annorlunda dem som används på en katt. Vad gäller t.ex. hästar, gäller naturligtvis andra tillvägagångssätt. Därför är det viktigt att massageterapeuten är väl utbildad och kompetent nog att utföra massagetekniker på olika husdjur.

Vad krävs för att massera ett husdjur?

Regelbundna massagebehandlingar kräver inte enorma färdigheter, men de kräver definitivt en grundläggande förståelse för olika djurs anatomi. Naturligtvis finns det särskilda tekniker i djurmassage också, liksom omfattande träning av massagesagebehandlingar. Eftersom olika husdjur har olika anatomi är det A och O att ha tillräckligt med kunskaper; en massageteknik som funkar suveränt på en hund kan vara skadlig för en katt.
Vid arbete med djur krävs även att massageterapeuten är extra vaksam, eftersom husdjur inte kan berätta för terapeuten om och var de känner obehag. Det innebär därför på sätt och vis större ansvar att massera ett djur än en människa.

Hur blir man massageterapeut specialiserad på husdjur?

För det första krävs det att man utbildar sig till ”vanlig” massageterapeut, och sedan läser några extra kurser som är specialiserade på husdjur. Därefter bör man praktisera hos en veterinär eller en djurklinik specialiserad på rehabilitering, eftersom den teoretiska delen inte är tillräcklig. Svårare än så är det faktiskt inte!