Populära hundraser att köpa i Sverige

Anatolisk herdehund

Hundraser finns att införskaffa olika i olika regioner. Till exempel så finns det hundar som tillkom naturligt, och exklusivt, i Anatolien. Rasen jag främst tänker då på är den Anatoliska Herdehunden (bild till höger). Sedan har vi även den populära Shiban som var exklusivt Japansk. Sedan dess har hundar importerats och exporterats och idag kan man hitta alla möjliga hundraser i många olika delar utav världen.

Ett sätt regioner brukade behålla exklusiviteten för att enbart exportera ett visst kön av hund. Till exempel så exporterade Turkiet enbart hanar när det kom till den Anatoliska Herdehunden. På de sättet undvek de att ge möjligheten för andra aktörer att avla samma hundras — utan rasen förblev på så sätt exklusiv till just den region som den importerades ifrån. Idag är världen så pass globaliserad dock, att det inte krävs mycket för att köpa en hund utomlands och sedan transportera den själv till sitt hemland, för att sedan avla nya kön. Det är svårt att kontrollera detta idag, så alla möjliga hundraser kan man hitta i alla möjliga delar utav världen. Men tidigare var hundar lite mer exklusiva till sina regioner.

Vilka är några populära hundraser i Sverige?

I Sverige har svenskarna några stora favoriter som de oftast införskaffar när det kommer till hundar. Den överlägset mest älskade hundrasen idag är Labrador Retrievern, väldigt sannolikt att du sett denna hunden någon annanstans ute, eller kanske till och med känner du någon som äger en sådan. Tvåa på listan är Golden Retriever, därefter har vi den klassiska Jämthunden. Dessa tre är svenskarnas största favoriter när det kommer till hundraser, därefter har vi många olika hundar som delar på resterande platser, t ex den tyska schäferhunden, Chihuahuan, Shetland sheepdog, Cocker spaniel och många andra.

Det är som sagt väldigt enkelt idag att hitta alla möjliga hundraser överallt i världen, och Sverige är inget undantag. Du kan väldigt enkelt hitta just din nya favorit hundras i din närmsta kennel. Eller online, till och med! Varför inte Googla och se om du kan hitta någon ny, exklusiv hundras som du sedan kan importera från utlandet? Utbudet är stort och det är bara att söka idag!

Finansiering av ett hundköp

Hundar kostar lite olika, beroende på hundras, kön, ålder, tillstånd, mm. Därför är det viktigt att kolla och gå igenom sitt köp noggrant innan man köper en hund. Att finansiera ett hundköp behöver inte vara svårt. De flesta sparar helt enkelt pengar för att köpa sin hund mot julen eller några dagar innan sin födelsedag eller liknande. Andra kanske har en stadig inkomst och väljer att använda denna för att köpa sin nya hund. Många har placeringar på t ex aktier eller genomför valutahandel och använder på så sätt dessa pengar för att köpa sig en ny hund.

Hur du väljer att gå till väga beror helt på din situation, men vägarna är många. Viktigast är att du först jämför priserna och allt annat innan du köper en hund, för varför betala mer än du behöver? Det har aldrig varit enklare att jämföra saker innan man köper än det är idag, så gör det innan du går vidare och köper en hund!