Saker att vara medveten om när man väljer djurfoder

Katt med kattmat

Det här är en artikel som riktar sig till dig som redan idag har en eller flera hundar, eller katter. Det här är också en artikel som riktar sig till dig som kommer köpa – eller funderar på att köpa – en hund inom den närmaste tiden. Det här är en boostningsartikel för dig som redan köper hundfoder från bra tillverkare, en artikel som ger dig argument när du behöver motivera varför du köper så kallat grain-free hundfoder. Och det här är en artikel för dig som idag inte köper spannmålsfritt hundfoder, men som har funderat på om det skulle vara bra att göra det. Nedan följer tre viktiga saker att känna till när man väljer hundfoder.

1. Det är lättsmält för hundmagar

Trots att vi för människor pratar om att vi borde äta mer vegetariskt och att kött är tungt för kroppen att smälta, är det inte riktigt samma sak för hundar. Hundars magar skiljer sig på några punkter, och det är i många avseenden lättare för hundars magar att bearbeta animaliska produkter än vegetabiliska såsom spannmål i form av ris, majs och olika sädesslag.

2. Många hundar har en överkänslighet kring spannmål

För mycket spannmål är inte bra för hundar, dels enligt vad vi nämnde i första punkten. Men även för oss människor blir för stor andel spannmål jobbigt för kroppen. De senaste åren har alltmer handlat om hur vi kan minska på kolhydrater och gluten till förmån för röda grönsaker och bönor och linser. Hela LCHF-kulturen bygger på det här. Spannmål i för stor utsträckning ger både människor och hundar konstiga magar.

3. Spannmål är inte naturlig föda för rovdjur

Vi ska komma ihåg att hunden härstammar från vargen – ett rovdjur som finns över stora delar av världen. För vargen är inte spannmål en naturlig föda, utan här är det bytesdjur som är av stor vikt för att kunna växa, stärka upp skelettet, bygga upp en muskulatur och lagra fett för att klara av vintern. På samma sätt är protein och fett en naturlig föda för de flesta av våra hundar.
Det finns således en poäng i att överväga spannmålsfritt hundfoder, i synnerhet om hundens mage är känslig.

Hur väljer man kattmat?

Det finns en uppsjö olika sorters kattmat från många olika leverantörer. Aktörer som också jobbar inom andra industrier, så som online casino industrin eller klädindustrin väljer också att ge sig in i branschen djurfoder, då denna är så pass lukrativ. Företag behöver inte nödvändigtvis hålla sig till just sin bransch utan det är väldigt vanligt att företag grenar ut i andra branscher, och eftersom djurfodersbranschen är så pass attraktiv för företag finns det oerhört många varumärken, företag och urval av foder för den som söker foder åt sina husdjur. Marknaden kunde inte vara bättre än vad den idag är.

Djurfoder, och mer specifikt kattmat, innehåller olika saker och säger sig vara för olika typer av katt. Det finns kattmat för kräsna katter, för allergiska katter och för allätare. Det finns torrmat, och torrfoder. Det finns blötmat och blötfoder. Det finns godis och produkter att tugga på för att kattens tänder ska må bra. Hur ska man hitta rätt i en sådan djungel? Hur ska man som kattägare veta att katten får i sig rätt näring eller att maten är fullgod för vad en katt behöver? Alla tillverkare redovisar idag vad maten innehåller så håller man koll på protein- och fettmängd samt ser till att kattmaten innehåller taurin ska katten få i sig det den behöver. Glöm inte bort vattnet bara. Det är lätt gjort och katten själv är inte alltid bra på att dricka.

Svenska råvaror i kattmaten

Idag finns det leverantörer som riktar in sig på miljötänk och som bara köper in svenska råvaror. Så som kattägare behöver man inte bara ta hänsyn till vad katten vill ha utan även vad man själv vill ge sin katt. Att köpa svenskt är inte bara bra för miljön det är även bra för din katt eftersom den svenska livsmedelsindustrin följer hårda regler och alltid redovisar innehåll i sin kattmat. Det gör att du som kattägare kan vara trygg med att veta att det som står på förpackningen stämmer.

Kolla om katten äter upp maten

Har man bara koll på sin katts vikt och ser till att katten äter varierat så ska man inte ha något att oroa sig över. Det är de gånger som katten slutar att äta som man behöver fundera vidare på varför och egentligen så fort som möjligt ta katten till veterinären. En katt som inte äter blir snabbt dålig och kan få bestående men. Därför är det viktigt att hålla katten under uppsikt.