Starta en webbshop

Webbshop

Svenskar är ett djurälskande folk och i många hushåll bor det framförallt hundar och katter, men också marsvin, kaniner, guldhamstrar och fiskar. Djuren behöver mycket omsorg, inte minst matning och hygien, och därför finns det en stor marknad för att starta en webbshop som säljer djurartiklar. Folk är så upptagna med sina jobb och familjer, vänner och intressen att allt fler föredrar att handla online så det både sparar tid och är konkurrenskraftigt vad gäller priser.

Skaffa hemsida

Om du funderar på att ge dig in på denna roliga men också krävande marknad finns det en hel del saker att ta med i beräkningen. Det första du behöver är en hemsida, och du bör satsa på ett bra och billigt webbhotell där det finns utrymme för en e-shop liksom bra verktyg och teknisk support för att göra sidan snabb och användarvänlig. Tänk på att sidan bör uppdateras ofta och att du hela tiden ser till att den är aktuell, då det är frustrerande för kunden att göra en beställning för att sedan få ett meddelande om att varorna är slut.

En hemsida bör vara klar och väl planerad, och genom att ha många bilder på produkterna ser kunden exakt vad som erbjuds. Var noga med att priser är väl markerade, och att det finns beskrivningar på saker som användningsområden, ingredienser och hur mycket de väger.

Allmän eller specialiserad?

Ett annat beslut du behöver fatta är om du vill ha en webbshop som säljer produkter för alla typer av djur, eller om du vill vara mer specialiserad. Med en bredare målgrupp når du å ena sidan en större publik, men får desto mer konkurrens då det redan finns andra sidor som riktar sig åt alla. En specialiserad sida har förvisso mindre målgrupp, men där kan man bygga upp ett mer trofast klientel då man har precis det de söker. Det kan handla om ett specifikt djur, eller produkter för ett visst syfte, till exempel utställningar eller jakt.

En bra tumregel är att sälja det man själv kan en hel del om. Du får räkna med frågor och då är det bra att veta vad man talar om, så att du får nöjda kunder som gärna handlar hos dig igen. Allteftersom sidan växer kommer du också kunna få en bra bild över behov, så om du märker att vissa produkter säljer mer än andra kan du satsa lite extra på dem.

Lager

Om du skall ha en effektiv webbshop gäller det att ha produkter på lager då nät-kunden har ganska kort tålamod och enkelt kan vända sig åt andra. Se därför till att du har ett gediget lager, och om något säljer slut markera det genast på sidan tills du fyllt på igen. Stora säckar med torrfoder bör inte lagras i fuktiga miljöer så det är viktigt att dina produkter förvaras under idealiska förhållanden. Håll dig också a jour med det senaste på marknaden då djurägare gärna gör egna efterforskningar och därmed önskar skaffa sig det senaste inom djurvård, leksaker och foder.