Tänk på detta innan du köper hundbur till bilen

Glad hund

Enligt lag måste hundägaren se till att hunden är säkrad för kraftig inbromsning under bilfärden. Hundburar är den populäraste lösningen för att se till att hunden färdas tryggt och säkert i bilen. Det kan dock vara en utmaning att välja rätt hundbur. – Vad ska man egentligen tänka på när man köper hundbur till bilen? I detta inlägg reder vi ut de viktigaste aspekterna som man bör ta i beaktning när man köper en hundbur.

Bestäm din budget

VarioGate-3
Hundgrind från VarioGate.

Det är viktigt att bestämma hur mycket pengar man vill avsätta till en hundbur innan man börjar kolla runt efter olika alternativ. Sätt en tydlig budget direkt för att undvika att du köper en hundbur för mer pengar än vad du har råd med. Eftersom en bra hundbur kostar upp till 10 000 kronor kan man vara tvungen att behöva låna pengar. Om du är ute efter ett lån med en återbetalningstid på minst 12 månader kan det vara en smart idé att använda en låneförmedlare för att få den bästa möjliga räntan. Om du däremot prioriterar en snabb utbetalning och är intresserad av en kortare återbetalningstid kan ett lån utan UC med många förfrågningar vara ett lämpligt alternativ.

Begagnad eller ny?

För att hålla nere kostnaderna kan det vara en smart idé att köpa en begagnad hundbur. En hundbur slits väldigt lite med tiden vilket innebär att en hundbur som är några år gammal kan vara i nyskick. Du har därmed möjligheten att fynda hundburar i nyskick genom att leta på hemsidor med begagnade hundburar som exempelvis Tradera eller Blocket. Innan du köper en begagnad hundbur, kom ihåg att ta noggranna mått av ditt bagageutrymme och be säljaren att mäta burens bredd och höjd.

Kontrollera att hundburen passar

Mät bagageutrymmet en extra gång innan du beställer din nya hundbur för att undvika huvudvärken som uppstår när hundburen inte passar, speciellt om du beställer hundburen på nätet. Om du beställer din hundbur på nätet erbjuder dock de flesta av de större e-butikerna information om vilka hundburar som passar till specifika bilmodeller, vilket underlättar oerhört.

Kontrollera säkerhetsklassningen

Innan du köper din nya hundbur är det viktigt att kontrollera att hundburen har blivit krocktestad. Det är en fördel om hundburen har blivit krocktestad i Sverige av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Testet bör utföras enligt ECE-R17, en Europastandard för krocktester av förankrat gods i bil. Genom att köpa en krocktestad och godkänd hundbur kan du känna dig säker över att din hund förvaras tryggt under bilfärden.