Vad är smart att tanka på innan man adopterar en hund?

Adoptera en hund

Hundar är fullkomligen underbara varelser och det är inte för inte som hunden kallas för människans bästa vän. Det finns en miljon anledningar till att skaffa hund: sällskap, glädje, trygghet, ömhet och kärlek är bara några få. Dessutom håller läkare med då det har visat sig att hundägare lever längre och har färre hälsoproblem, inte minst då de motionerar med i och med alla hundpromenader men också då blodtrycket bevisligen sänks när man gosar med en hund. Att skaffa hund innebär dock även att man antar sig en stor uppgift då man under de följande 10-15, kanske till och med 20, åren har totalt ansvar för att hunden skall vara välvårdad, lycklig och hållas i god form. Här följer några faktorer som man bör ta med i beräkningen om man funderar på att adoptera en hund.

Tid

Alla hundar, oavsett om de är små eller stora, har en sak gemensamt när det kommer till deras lycka: sällskap. Detta är ett flockdjur och om man vill adoptera en hund bör man absolut se till att man ha mycket tid att ge den. Det finns till exempel arbetsplatser som tillåter att man tar med sig hunden till jobbet och då kan det vara en god idé att skaffa sig en bra hundbur att transportera sin fyrfota vän med liksom en hundgrind inomhus som man kan installera på sitt kontor så att vovven kan röra sig fritt och inte sitta bunden. Man skall också ha tid att ta hunden på minst tre promenader om dagen och över lag brukar experterna rekommendera att hundar aldrig behöver vara ensamma mer än sex timmar om dagen.

Rum

Egentligen bryr sig hundar inte särskilt mycket om de bor i ett jättehus eller en liten lägenhet, så länge de får vara med sina älskade familjer. Oavsett om man bor stort eller litet så är det alltid bra att installera en hundgrind här och där så att hunden å den ena sidan inte känner sig ensam men samtidigt inte har tillgång till precis alla utrymmen.

Ekonomi

En annan viktig faktor man bör ta med i beräkningen om man överväger att adoptera en hund är den egna plånboken. Att ha hund kostar en hel del då den behöver mat, vård, leksaker och utrustning, som bland annat hundgrind eller hundbur. Å andra sidan är den värd vartenda öre men eftersom den är helt beroende av dig är det viktigt att du alltid kan ta den till veterinären när det behövs eller få bästa möjliga omvårdnad.

Tålamod

Precis som när man har barn så gäller det att vara utrustad med en hel del tålamod om man vill skaffa hund. Hundar kan vara busiga och stökiga och särskilt när de är unga valpar älskar det att riva, gräva och tugga på allt de har framför sig. Man får därför räkna med att få sina tofflor söndertuggade eller soffan uppriven och inte ta det så hårt. Återigen så är jyckar underbara varelser så vad spelar det för roll om gardinerna är i strimlor? Och tack och lov så kan man skaffa hundgrind om man behöver skydda delar av hemmet!